in english till startsidan maila oss tillbaka


Här hittar du några bra recept på olika rätter du kan göra med potatis och lök.
Har du ett kanonrecept som innehåller potatis eller lök så tipsa oss gärna så kanske det hamnar här i framtiden.

4 personer

8 stora gula lökar
250 g fläskfärs eller blandfärs
2 msk ströbröd
3 msk grädde
2 äggulor
salt
nymalen vitpeppar
en knippa färsk timjan
0,5 l buljong eller lökspad och buljongpulver
2 msk soya
1 msk god vinäger

 

Lökdolmar

Så här gör du:

Skala lökarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt ströbrödet svälla i grädden en stund innan du tillsätter resten av ingredienserna och kryddar med salt, peppar och hackad färsk timjan.

Skär av ett lock på lökarna gröp ur dem så att du får plats för färsen. Fyll lökarna med färs och ställ dem i en smörad form eller långpanna i ugnen. Pensla lökarna med smält smör. Stek dem färdiga i ugn i 225° i cirka 30 minuter. Ta vara på skyn. Späd med buljong, soya och vinäger och koka ihop skyn en aning. Servera med kokt potatis eller potatispuré och någon god råkost.

Löktips
Lök ska inte förvaras i kylen, det gör att det luktar illa.

Skal från gul lök ger gulröda färger med en dragning åt orange. Använd skalet till växt- färgning av textil eller påskägg.

Lägg in en delad lök i skafferiet i ett dygn, då neutraliseras luften.

När man skär i lök utvecklar löken ämnen som gör att ögonen tåras. Detta sker genom att gasen trimetylensulfoxid (C3H6OS) bildas och reagerar med vattnet i ögat och utvecklar därefter en utspädd form av svavelsyra. Tårarnas uppgift är att späda ut syran och minska irritationen.

Tårar och sveda i ögonen kan hindras om man skär löken under rinnande vatten. Man kan även låta (den skalade) löken först ligga i ett kallt vattenbad i cirka 15 minuter, vilket minskar risken för tårar och sveda i ögonen när man sedan skär den.

Om du t ex har löklukt på fingrarna så testa att gnida dem mot något rostfritt (t.ex. disk- bänken) samtidigt som du sköljer med lite kallt vatten.

Potatistips
För att hindra potatisen från att gro, lägg ett äpple i potatispåsen.

Hemligheten med ett fluffigt och luftigt potatis- mos är att vispa ned varm mjölk i moset, alltså inte kall, då blir det bara segt. Värm mjölken i en kanna i mikron så går det snabbt.

Salt. Om du råkar salta maten för mycket under kokningen, lägg i en skalad potatis, som suger upp överblivet salt ur maten på ett ögonblick.

Kokar potatisvattnet eller riset över? Nyp fast en klädnypa på grytans kant så blir det en glipa mellan grytan och locket, där ångan kan komma ut.

 

4 personer

8 stora potatisar
4 stora gula lökar
50 g margarin
1 l buljong (kyckling-, kött- eller grönsaksbuljong)
salt
grovkrossad vitpeppar
grovkrossad kryddpeppar
½ dl grädde
1 knippa färsk mejram
2 msk hackad persilja eller gräslök

 

Lök- och potatissoppa

Så här gör du:

Skala och hacka löken och fräs den i margarin utan att den får färg. Skala och tärna potatisen och fräs även den tillsammans med löken. Häll på buljongen och krydda med salt, vit- och kryddpeppar och hackad mejram. Låt soppan koka tills potatisen käns mjuk. Avsluta med att röra i grädden och strö på rikligt med kryddgrönt före serveringen.

Variation!
Detta är en snabblagad och god soppa som är lätt att variera på många sätt. Använd grönsaksbuljong så får du en vegetarisk soppa. Strö på knaperstekt bacon eller lite strimlad rå purjolök. Servera en matsked gräddfil till.

 

4 personer

300 g blandfärs
4 kokta kalla potatisar
6 stora gula lökar
1 tsk farinsocker
50 g margarin
4½ dl mjölk eller kaffegrädde
salt
nymalen vitpeppar
1 knippa färsk timjan

 

Lök- och köttfärspudding

Så här gör du:

Skala och skär löken i skivor och stek den tillsammans med lite farinsocker i margarin. Stek köttfärsen och krydda den med salt, vitpeppar och timjan.

Skiva den kokta potatisen. Varva köttfärs, potatis och lök i en smord eldfast form och avsluta med ett täcke av lök överst. Grädda i ugn ca 200° i cirka 40 minuter. Servera med en fräsch sallad.

 

4 personer

1 stor potatis av mjölig sort, helst King Edward
3 äggulor
1 msk fransk senap
2 dl rapsolja
3-4 vitlöksklyftor
salt
nymalen vitpeppar

 

Potatisaioli

Så här gör du:

Koka och pressa potatisen. Pressa sedan i vitlöken och blanda i äggulorna och senapen. Rör till sist ner oljan, lite i taget. Smaksätt med salt och vitpeppar.

Den här såsen passar utmärkt till alla grillade rätter.

Källa: Maten i Östergötland av Johann Weber

 

4 personer

750 g potatis av mjölig sort, helst King Edward
2 dl riven ost av starkare sort, t.ex. Grevé eller Västerbottenost
1 dl hackad gräslök
1 ägg
salt
nymalen vitpeppar
2 äggulor till pensling

 

Bjälbobollar

Så här gör du:

Skala och koka potatisen. Ånga av den och pressa den i en potatispress. Tillsätt ost, ägg, gräslök, salt och vitpeppar och blanda med träslev.

Forma små runda bollar av smeten. Lägg dem i smord form och pensla dem med äggula. Stek i ugn i 225° tills de får gyllenbrun färg.

Källa: Maten i Östergötland av Johann Weber

 

4 personer

6-8 potatisar
olja

 

Variation!
2-3 morötter
1-2 lökar
1-2 palsternackor
2-3 rödbetor

 

Klyftpotatis

Så här gör du:

Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg i en ugnssäker form och olja in. Ställ in i ugnen på 225° i cirka 25 minuter. Salta och peppra efter tycke och smak.

Variation!
Varför inte slänga i lite morötter, lök, palsternacka eller kanske rödbetor i samma form som klyftpotatisen. Det ger en färgklick och är väldigt gott. Man kan mixa lite hur man vill.

Tips!
När du gör klyftpotatis så behåll skalet på. Det ger mer smak till potatisen. Det är inte farligt att äta potatisskal.

Tips!
Klyftpotatis har ju ofta en tendens att fastna väldigt i formen trots att man rör om ofta och oljar potatisen. Skölj av potatisklyftorna innan de skjutsas in i ugnen. Vattnet tvättar bort stärkelsen och vips så får du fin klyftpotatis som inte alls fastnar.

Bjälbo Trädgård AB • 596 91 Skänninge • Tel: +46 142 430 50 • Fax: +46 142 431 25 • E-post: info@bjalbotradgard.se
besöksräknare